محققان دانشگاه ساوتهمپتون در یک دستاورد بینظیر، موفق به ذخیرهسازی کل ژنوم انسان بر روی یک کریستال حافظه پنجبعدی (5D) شدهاند. این فناوری نوین، امکان نگهداری پایدار اطلاعات ژنتیکی را برای میلیاردها سال فراهم میآورد.
به گزارش دپارتمان اخبار علمی رسانه فناوری تکنا، تیم تحقیقاتی بر این باور است که این کریستال میتواند به عنوان یک طرح اولیه برای احیای احتمالی گونهی انسان در آیندهای دور مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، این فناوری پتانسیل ایجاد یک آرشیو دائمی از ژنوم گونههای گیاهی و جانوری در معرض انقراض را دارد. پیتر کازانسکی، سرپرست این پژوهش و استاد اپتوالکترونیک دانشگاه ساوتهمپتون، در این خصوص اظهار داشت: «کریستال حافظه 5D امکان ایجاد یک مخزن دائمی از اطلاعات ژنومی را فراهم میکند که در آیندهای دور، ممکن است برای احیای موجودات پیچیدهای مانند گیاهان و حیوانات مورد استفاده قرار گیرد.
کریستال حافظه 5D که توسط مرکز تحقیقات اپتوالکترونیک دانشگاه ساوتهمپتون توسعه یافته است، یک جهش بزرگ در فناوری ذخیرهسازی داده محسوب میشود. این کریستالها برخلاف حافظههای سنتی که با گذشت زمان دچار فرسایش میشوند، قادرند حجم عظیمی از دادهها (تا 360 ترابایت) را برای میلیاردها سال بدون هیچگونه تخریبی حفظ کنند. حتی در شرایط محیطی بسیار سخت مانند دماهای بسیار بالا یا پایین، این کریستالها پایداری خود را حفظ میکنند.
مادهی تشکیلدهنده این کریستالها، شبیه به کوارتز ذوب شده، از پایداری شیمیایی و حرارتی بسیار بالایی برخوردار است. این کریستالها در برابر شرایط سخت محیطی مانند آتش، دماهای بسیار بالا، فشارهای شدید و حتی تابشهای کیهانی مقاومت میکنند. برای ذخیرهسازی دادهها بر روی این کریستالها، از لیزرهای فوقسریع استفاده میشود تا اطلاعات به صورت نانوساختارهایی در داخل مادهی سیلیکا حک شود. این روش با استفاده از دو بعد نوری و سه مختصات فضایی، امکان ذخیرهسازی اطلاعات با چگالی بسیار بالا را فراهم میآورد.
اگرچه در حال حاضر امکان تولید مصنوعی موجودات زنده تنها از روی اطلاعات ژنتیکی وجود ندارد، اما پیشرفتهای اخیر در حوزه زیستشناسی مصنوعی نشان میدهد که این هدف در آیندهای نه چندان دور قابل دستیابی است. کریستال حاوی ژنوم انسان در یک مخزن امن و ویژه در اتریش نگهداری میشود. این مخزن به عنوان یک کپسول زمان طراحی شده است تا اطلاعات ارزشمند ژنتیکی را برای نسلهای آینده حفظ کند. توسعهی کریستال حافظه 5D، گامی بزرگ در جهت حفظ اطلاعات ارزشمند برای آینده است. این فناوری نوین، امکان ذخیرهسازی پایدار دادهها برای مدتزمان بسیار طولانی را فراهم آورده و میتواند در زمینههای مختلفی از جمله زیستشناسی، پزشکی و علوم کامپیوتر کاربردهای گستردهای داشته باشد.
برای مشاهده تازه ترین خبرها به صفحه اخبار علمی رسانه تکنا مراجعه کنید.
منبع خبر دانشمندان کل ژنوم انسان را در کریستال 5 بعدی ذخیره کردند پایگاه خبری تکنا به آدرس تکنا میباشد.
تکنا
محققان دانشگاه ساوتهمپتون در یک دستاورد بینظیر، موفق به ذخیرهسازی کل ژنوم انسان بر روی یک کریستال حافظه پنجبعدی (5D) شدهاند. این فناوری نوین، امکان نگهداری پایدار اطلاعات ژنتیکی را برای میلیاردها سال فراهم میآورد. به گزارش دپارتمان اخبار علمی رسانه فناوری تکنا، تیم تحقیقاتی بر این باور است که این کریستال میتواند به عنوان
منبع خبر دانشمندان کل ژنوم انسان را در کریستال 5 بعدی ذخیره کردند پایگاه خبری تکنا به آدرس تکنا میباشد.